Home studio

mihec

Home studio

OdgovorNapisal/-a mihec » 05.06.2008, 21:22

Mene pa zanima kako preurediti neko sobo, da bi lahko v njej snemal čim kvalitetnejše posnetke na diatonično harmoniko. Seveda sedaj ne mislim na posnetke podobne studijskim ampak nasplošno...čimboljše kar se da pač narediti..
Res da pri snemanju motijo že najmanjši šumi kot so delovanje računalnika ipd...torej vpliva iz okolice (šumov iz drugih sob oz. zunanjosti) ne morem več spremeniti. Kaj bi se pa dalo narediti?

P.S.: Upam da vprašanje ne bo izpadlo kot neumno :roll: :wink:

rok07
V.I.P.
V.I.P.
Prispevkov: 616
Pridružen: 22.04.2007, 17:10
Kraj: Poljanska dolina ob Kolpi
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a rok07 » 05.06.2008, 21:33

Verjetno bi kakšne pene na stenah in omarah prav prišle.

Kiki
Moderator
Moderator
Prispevkov: 530
Pridružen: 27.08.2006, 16:48
Kraj: VELENJE-Vinska Gora

OdgovorNapisal/-a Kiki » 05.06.2008, 21:54

No če bi za sebe nekaj si delal, potem se splača da še imaš kvaliteten mikrofon, zvočno kartico, računalnik, dobro sobo, kakšno mešalko, itd...
To pa seveda dosti stane in je potrebno dobro urediti, če hočeš imeti vsaj malo kvalitete...
Glasba mi pomeni vse, z njo življenje se začne!!!! V meni nikdar ne zamre, je kot daljni lep spomin, ki zveni še ko zaspim!

mihec

OdgovorNapisal/-a mihec » 05.06.2008, 22:22

O novem mikrofonu sem že razmišljal prav tako tudi da bi ga vgradil v harmoniko (basni del)....

O penah in mikrofonu sem že tudi razmišljal...ampak a res te pene toliko pomagajo....in kaj naj dam na vrata...okno...pohištvo itd?

Kje pa se da kupiti te pene?

muzikant33
V.I.P.
V.I.P.
Prispevkov: 570
Pridružen: 11.12.2006, 18:04
Kraj: Prelepi gorenjski svet

OdgovorNapisal/-a muzikant33 » 05.06.2008, 22:23

Če hočeš kaj sem pa tja posnet za sebe, si kupi nek malo boljši mikrofon in neko zvočno kartico z USB ali še bolje firewire povezavo in referenčne zvočnike ali boljše slušalke(zvočniki v akustično neobdelanem prostoru "lažejo"). Mešalke ne rabiš za tako snemanje, lahko delaš vse v programu (npr. Cubase, Nuendo, Sonar, LogicPro......). Za Cubase ali Nuendo vem, da dobiš na netu že kar dobre free efekte. Če pa bi hotel kaj več, pa moraš poskrbet za akustiko sobe. Tista pena ni najbolj priporočljiva, ker absorbira le ferkvence tam nekje do 450Hz in višje. Pri 450Hz pa se problemi šele začnejo. Mnogi priporočajo kameno volno tipa TERVOL DP8. Odvisno je potem tudi od sobe...


Mimogrede: par home studiev v Sloveniji, ki so bili narejeni v zadnjem letu(sicer ne za NZ glasbo, ampak princip je podoben):

http://freeweb.t-2.net/http/studio/studiorealtime.jpg

http://www.enote.si/studio/slike/DSC02938.JPG

http://www.stil-quartet.com/upload/STUD ... a_1600.jpg
http://www.stil-quartet.com/upload/STUD ... 2_1600.jpg
http://www.stil-quartet.com/upload/STUD ... 2_1600.jpg
"Trenutno sedemnajsttisočglava množica čaka, da me vidi, nekako tako kot papeža. Prišel bom, kajti rad imam te ljudi. Še poprej pa bi prosil za skormen honorar. Hvala lepa!" (Vinko Šimek pred nastopom na Goterjevi promociji)

mihec

OdgovorNapisal/-a mihec » 06.06.2008, 14:16

Za studio (stil quartet) sem bral nekje na nekem forumu ko je bil še v izgradnji....in moram reči da je zadeva kar dobro izpadla. Ampak na vseh teh slikah sem videl da ni drugega pohištva v sobi.

A se sploh da približat kvalitetnim posnetkom če imaš v sobi še drugo pohištvo? S tisto peno se mi res ne da vso pohištvo obložit :D

Najbolje da bi se zadeva naredila na podstrešju ampak potem pridejo že kar veliki stroški :? ..za studio (stil quartet) mislim da so porabili okrog 10000€ :roll:

muzikant33
V.I.P.
V.I.P.
Prispevkov: 570
Pridružen: 11.12.2006, 18:04
Kraj: Prelepi gorenjski svet

OdgovorNapisal/-a muzikant33 » 06.06.2008, 15:37

Tista pena je draga in za svojo ceno ni prav učinkovita.

Odvisno je vse od sobe same.

Andrej od stillquarteta je za svoj studio porabil z opremo vred nekaj več kot 3x toliko kot si ti rekel :wink:
"Trenutno sedemnajsttisočglava množica čaka, da me vidi, nekako tako kot papeža. Prišel bom, kajti rad imam te ljudi. Še poprej pa bi prosil za skormen honorar. Hvala lepa!" (Vinko Šimek pred nastopom na Goterjevi promociji)

mihec

OdgovorNapisal/-a mihec » 06.06.2008, 20:55

No torej:

- kvaliteten mikrofon in USB zvočna kartica
- mikrofon v basnem delu harmonike?
- in potem še Cubase ali Nuendo

Za akustiko sobe pa mi ni treba (zaenkrat) skrbeti? :roll:

muzikant33
V.I.P.
V.I.P.
Prispevkov: 570
Pridružen: 11.12.2006, 18:04
Kraj: Prelepi gorenjski svet

OdgovorNapisal/-a muzikant33 » 07.06.2008, 10:13

Mogoče za začetek akustiko malo pusti, če ne misliš nekaj resno delat.

Povej koliko denarja si pripravljen zmetat sicer za opremo?
"Trenutno sedemnajsttisočglava množica čaka, da me vidi, nekako tako kot papeža. Prišel bom, kajti rad imam te ljudi. Še poprej pa bi prosil za skormen honorar. Hvala lepa!" (Vinko Šimek pred nastopom na Goterjevi promociji)

mihec

OdgovorNapisal/-a mihec » 09.06.2008, 21:29

Za 300€ bi se dobilo kaj?

muzikant33
V.I.P.
V.I.P.
Prispevkov: 570
Pridružen: 11.12.2006, 18:04
Kraj: Prelepi gorenjski svet

OdgovorNapisal/-a muzikant33 » 09.06.2008, 22:09

Za ta denar vzemi:

zvočno karto:
http://www.thomann.de/gb/maudio_fast_track_pro.htm

Mikrofon:
http://www.thomann.de/gb/the_tbone_sc300.htm za diskant
http://www.thomann.de/gb/the_tbone_mb75.htm za base
ali pa mogoče:
stereo par:
http://www.thomann.de/gb/the_tbone_sc180_stereoset.htm

Namesto zvočnikov za mix, raje vzami slušalke, sploh za ta denar. Npr:
http://www.thomann.de/gb/audio_technica_athm20.htm


Izbira je seveda tvoja, jaz bi na tvojem mestu vzel to :wink:
"Trenutno sedemnajsttisočglava množica čaka, da me vidi, nekako tako kot papeža. Prišel bom, kajti rad imam te ljudi. Še poprej pa bi prosil za skormen honorar. Hvala lepa!" (Vinko Šimek pred nastopom na Goterjevi promociji)

mihec

OdgovorNapisal/-a mihec » 10.06.2008, 06:52

Nekaj takšnega sem imel tudi sam v mislih, ja. Glede mikrofona za base...tale se ravno ne da vgradit v harmoniko, ali pač?

muzikant33
V.I.P.
V.I.P.
Prispevkov: 570
Pridružen: 11.12.2006, 18:04
Kraj: Prelepi gorenjski svet

OdgovorNapisal/-a muzikant33 » 11.06.2008, 15:09

Zakaj pa hočeš vgradni mikrofon?
"Trenutno sedemnajsttisočglava množica čaka, da me vidi, nekako tako kot papeža. Prišel bom, kajti rad imam te ljudi. Še poprej pa bi prosil za skormen honorar. Hvala lepa!" (Vinko Šimek pred nastopom na Goterjevi promociji)

Andrej
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 223
Pridružen: 30.06.2007, 11:26

OdgovorNapisal/-a Andrej » 12.06.2008, 19:14

Zanima me kakšen mikrofon se splača kupiti za frajtonarco, da bo vreden svojega denarja in da bo kvaliteten? Kaj menite oziroma ali ima kdo izkušnje z mikrofonom SHURE PG81?

Andrej

muzikant33
V.I.P.
V.I.P.
Prispevkov: 570
Pridružen: 11.12.2006, 18:04
Kraj: Prelepi gorenjski svet

OdgovorNapisal/-a muzikant33 » 12.06.2008, 21:47

Shure PG81 je baje nižji rang shurov, probaj, mogoče ti bo vseeno všeč.

Če pa imaš denar(kvaliteta se plača :lol: ):
http://www.thomann.de/gb/sennheiser_md4 ... krofon.htm
ali
http://www.thomann.de/gb/akg_c414_buls.htm

...
Sicer pa je shure sm 57 vsestranski mic.

Povej, koliko denarja si pripravljen za to zmetat
:wink:
"Trenutno sedemnajsttisočglava množica čaka, da me vidi, nekako tako kot papeža. Prišel bom, kajti rad imam te ljudi. Še poprej pa bi prosil za skormen honorar. Hvala lepa!" (Vinko Šimek pred nastopom na Goterjevi promociji)

mihec

OdgovorNapisal/-a mihec » 12.06.2008, 22:44

muzikant33 napisal/-a:Zakaj pa hočeš vgradni mikrofon?


Na basni strani že od nekdaj sanjarim o vgrajenem mikrofonu :wink:
Iz enega razloga...priklopiš kabl v harmoniko pa je en mikrofon manj pa še pazit ti ni treba kako razteguješ meh, da si z basnim delom dovolj blizu mikrofona.

muzikant33
V.I.P.
V.I.P.
Prispevkov: 570
Pridružen: 11.12.2006, 18:04
Kraj: Prelepi gorenjski svet

OdgovorNapisal/-a muzikant33 » 12.06.2008, 23:07

Glede vgradnjega mikrofona ti ne vem kaj dosti povedat, ker ne poznam stvari. :wink:
"Trenutno sedemnajsttisočglava množica čaka, da me vidi, nekako tako kot papeža. Prišel bom, kajti rad imam te ljudi. Še poprej pa bi prosil za skormen honorar. Hvala lepa!" (Vinko Šimek pred nastopom na Goterjevi promociji)

Kiki
Moderator
Moderator
Prispevkov: 530
Pridružen: 27.08.2006, 16:48
Kraj: VELENJE-Vinska Gora

OdgovorNapisal/-a Kiki » 13.06.2008, 09:57

Pa to lahko kar sam narediš! Preizkusiš več mikrofonov in vidiš kateri bolje zveni noter, in ga potem vgradiš- eno "banano" in to je to! PResenetljivo pri meni je bolje delal mikrofon za računalnik, kot kupljen zelo dober mikrofon... Pri tem za računalnik se ni zraven slišalo delovanje mehanike itd... :roll:
Glasba mi pomeni vse, z njo življenje se začne!!!! V meni nikdar ne zamre, je kot daljni lep spomin, ki zveni še ko zaspim!

muzikant33
V.I.P.
V.I.P.
Prispevkov: 570
Pridružen: 11.12.2006, 18:04
Kraj: Prelepi gorenjski svet

OdgovorNapisal/-a muzikant33 » 13.06.2008, 15:41

Čeprav se jaz za snemanje ne bi posluževal vgrajenega mikrofona :wink: Najboljši zvok boš dobil primerno stran od harmonike. Samo potem obstaja možnost v tvojem prostoru, da bo preveč feedbacka :roll: :wink:
"Trenutno sedemnajsttisočglava množica čaka, da me vidi, nekako tako kot papeža. Prišel bom, kajti rad imam te ljudi. Še poprej pa bi prosil za skormen honorar. Hvala lepa!" (Vinko Šimek pred nastopom na Goterjevi promociji)

mihec

OdgovorNapisal/-a mihec » 21.07.2008, 21:54

Problem je, da imam čisto zraven računalnika leseno omaro, od katere se zvok včasih zelo čudno odbije (da me kr pri srcu zaboli ko slišim :? ). Glede mikrofona še pa zdaj nevem za kakšnega naj se odločim :roll:


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost