Ibanez RG napisal/-a:Nisem mislil tako, _johan_, se mi je pa zazdelo, da bo tako izpadlo potem, ko sem ze napisal. Ni res. Vseeno je pa itak bolje imeti debelega kot majhnega - krompir - se razume. Pravijo, da pomeni krompir sreco. Verjetno je res.
Jaz kot vegetarijanec ga neizmerno rad jem ker ne redi in je uporaben in okusen na 1001 nacin. Ce sem doma na dopustu ali kakorkoli ga jem dvakrat na dan brez tezav, tako mi je vsec; se pravi, v enem mesecu 20 kg in je v redu, ker ni tezka hrana.
Na isto tezo ima krompir 3 x manj ogljikovih hidratov v primerjavi s kruhom, testeninami in rizem, ki so veliko bolj koncentrirani z energijo.
Zmotno je misljenje, da krompir redi. V svoji sestavi ima 75 - 80% vode in razlicne vitamine (C) ter kalijeve in natrijeve soli, ki so pomembne za pravilno delovanje srca ter slinavke. Pomemben element je tudi Inulin.
V bistvu je krompir na istem nivoju z banano; gledano po kalorijah - le da banano telo prej prebavi, ker vsebuje ze za energijo pripravljeni sadni sladkor fruktozo, ogljikove hidrate mora pa telo razstaviti najprej iz skroba na enostavne sladkorje in sele potem so ti energijsko uporabni. Ne redi pa zlepa ne, edino ce vsak dan jemo pomfrit, ki je seveda masten, ta pa z mascobami obremenjuje slinavko.
Menim so najbolj vsec sorte z rumeno notranjostjo, ker so bolj sladkastega okusa.
Najraje jem kuhanega in malo pretlacenega z dodatkom kaksne vegete in dobro pokapanega s kvalitetnim olivnim oljem, zraven pa veliko skledo sveze zelene solate.
Dober tek!!!
(Traktor mi je ful vsec

, drugace pa imam najraje Fergusona)...

Hja, še dobro da moja žena ni tega prebrala, ker bi se potem takoj preselila k tebi( pa bi ga ti neje...ha,ha,ha) - pa pol verjetno cela Slovenija ne bi imela zadosti krompirja. Njena najljubša jed - pire krompir in špinača.
Midva ga na leto porabiva cca 100 kg od tega ga jaz pojem cca 15 - 20 kg.
Osebno imam raje testenine in stare domače jedi ( "cveki , flike, nudlne, kipjenke" - zraven pa eno "mevtro" solate. Res pa je,da vse te jedi vsebujejo krompir.
Nekaj podobnega okoli enostavnih in sestavljenih sladkorjev je tudi pri čebelarstvu.
Kar pa se pomfrija tiče, pa po zadnjih raziskavah le ni tako nedolžen, saj povzroča nastanek rakastih celic ( sicer pa, kaj jih pa dan današnji ne?)
Ni kriv krompir - ampak napačna priprava oz. premočno zapečena "ropica"
( koroško ime za krompir)
Glede na cene posameznih izdelkov v trgovinah in na osebne prejemke
( ali penzije) sem prepričan, da bomo v kratkem vsi bolj z veseljem jedli krompir, katerega lahko pripravimo( kot si dejal na 1000 načinov).
V tem kontekstu bi se bilo dobro spomniti filma "Moj ata socialistični kulak", kjer je v določenem prizoru Polde Bibič ( "Jože" ) dejal- " ko bi imel vsaki dan samo tri krompire za pojest, pa bom srečen"
Jaz pa bom srečen, če se bomo še naprej tako lepo pogovarjali!
Lep "pauerški pozdrav"