Zakaj igrate harmoniko???

Vaški godec
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 155
Pridružen: 02.11.2006, 01:40
Kraj: Velenje-okolica
Kontakt:

Zakaj igrate harmoniko???

OdgovorNapisal/-a Vaški godec » 02.11.2006, 07:55

Najprej na začetku en lep pozdrav uporabnikom te spletne strani. Sem novinec tukaj in rad bi pohvalil urednika te strani. Končnoooo! Se je nekdo spomnil in naredil stran, kjer si bomo lahko frajtonerji in drugi, ki imajo radi glasbo izmenjevali mnenja in si predvsem pomagali pri določenih stvareh, ko naletimo v glasbi na kakšen problem in bi rabili mnenja drugih. Res sm vesel in vse pohvale uredniku (dobiš za pijačo enkrat, ko pridemo skupi...:)

No zdj pa glede vprašanja...Sami veste, da je razvoj domače glasbe presegel vsa naša pričakovanja in da je prava poplava tistih, ki igrajo frajtonarco. Ko sm se sam začel učiti igrati harmoniko, nas ni bilo veliko in bili smo predvsem tarča posmehovanj...Vendar nikoli me ni to uničilo, ker sm mel preveč rad glasbo. Tako kot ima Kiki napisano v svojem podpisu...GLASBA MI POMENI VSE, dobesedno si moral včasih imeti rad glasbo,če si hotel uspeti...Moral si igrati z DUŠO in bil res predan...
Daness je to vse drugače...Ress je ogromno frajtonarjev, vendar mi je tolk hudo, ko jih gledam in vidim kako veliko jih igra tako čist naučeno po nekih prijemih, ne dajo pa v glasbo svojih občutkov, duše...To je men dans največč kar lahk vidim pri nekem frajtonerju...Pa ni potrebno, da ima fulll neke zahtevne komade, lahk zaigra nek čist preprost komad od slaka, ampak že takoj se bo videlo ali igra z dušo ali samo zaradi tega, ker je pač danes že popularno, da znaš igrati harmoniko in se jo pač greš učit, ker jo vsi drugi igrajo...

Res, da sm se mal razpisal in ne mi kaj zamerit prosim, sam želel sm povedat svoje mnenje o tem kaj se dogaja danes z frajtonarco. Js osebno spoštujem vsakega, ki kaj zaigra na harmoniko, ker vem, da je mogel nekaj truda vložiti notri, vendar čist posebi pa gledam na tiste, ki igrate z dušo.....

Zanima me kako vi gledate na to in zakaj vi igraste harmoniko? Zaradi tega, ker je pač to danes trend ali zaradi sebe, ker imate pač radi glasbo??

Lep pozdrav vsem ljubiteljem glasbe.....
Igraj z dušo

godčevka

OdgovorNapisal/-a godčevka » 02.11.2006, 08:18

Pozdrav vsem,

tudi jaz sem nova na tem forumu. Jaz igram harmoniko izključno zaradi svojega veselja že dve leti, domača glasba pa mi je všeč že od malih nog. In vedno sem bila za večino vrstnikov govedarka. Vendar nikoli nisem zanikala, da imam rada to glasbo. Harmoniko sem se začela učiti sama, nihče mi ni nič pokazal, nato pa sem se po parih mesecih odločila za učitelja in mi še danes ni žal. Sedaj se pa učim kombinirano, malo sama, malo pa pri učitelju. Nimam se za groznega strokovnjaka v igranju, čeprav naprimer gladko in čisto pravilno po "učiteljsko" zaigram Na Golici, Na avtocesti, Ko harmonika zapoje,... a tiste pesmi, ki sem se jih naučila čisto sama, so najbolj iz srca. Tako je moje mnenje. :lol:

okcor
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 19.09.2006, 09:38

OdgovorNapisal/-a okcor » 02.11.2006, 08:52

Živio novi Vaški godec.

Se strinjam s tabo, da ne kateri (beri velika večina) ne igra z dušo, ampak naučeno na hitro z raznoraznimi "brzoparilnimi" učitelji oz. mentorji. Vendar pa mislim (lahko, da se motim), da nisi toliko star, kot govoriš. Koliko časa pa že razteguješ frajton? Kdaj je bilo to, da vas je bilo tako malo? Jaz nisem bil nikoli tarča posmehovanj, ne vem za kaj bi bil. Očitno, si sam hotel, da so se ti smejali. Danes ti pa zopet ne paše, da nas je veliko in nekateri obvladajo(mo) tehniko, ki ji sam zgleda nisi dorasel, al kaj?
Tudi sam imam veliko prijateljev frajtonarjev, ki igrajo že po več desetletji (beri z dušo), pa se jim je vse ustavilo pri Slaku, pa še to s netočnim ritmom... Tudi takšni "vaški godci" nekaterim ne pašejo...

Pa brez zamere, tudi sam sem 100% samouk na diatonični (beri brez kakršnega-koli mentorja, učitelja,...).... ampak s predznanjem in poznavanjem not na klavirski...

Pa lep pozdrav, z dušo...
"Moja mnenja se mogoče spreminjajo, toda to, da imam prav, se ne spreminja.
Do uspeha ni dvigala, pot do njega vodi po stopnicah."

Vaški godec
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 155
Pridružen: 02.11.2006, 01:40
Kraj: Velenje-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Vaški godec » 02.11.2006, 09:34

Okcor...En lep pozdrav...Maš prav, res nisem nevem koliko star, da bi lahko bil neka legenda v glasbi in zdj predaval o njej, ker se nikoli nisem podal v note, tako kot si storil ti, pač pa sem dolgo časa bil samouk in sem delal vse s posluhom in zarad tega ker imam rad glasbo. V šolo sm hodil v okolje, kjer je bila ta glasba zasmehovana nasploh in Okor, ti pač tega nisi doživel, ker si pač vedno živel nekje, kjer so imeli radi to glasbo. Hvala bogu, da si mel to srečo, prav rad bi te pa videl, kako bi ti pred nekaj leti nazaj v naših Velenjskih koncih igral ne da bi se ti smejali...Rad zaigram na harmonko in sm vesel, če lahk koga razveselim z glasbo in se nasmeji, vendar tisti smeh je bilo pa posmehovanje takrat,pa ne zaradi tega, ker bi slabo igral, verjem!Okcor,nism rekel, da mi ne paše, da je danes veliko muzikantov, nasprotno full vesel glede tega, povedal pač sm svoje mnenje,da marsikdo ne igra z dušo pač sem povedal svoje mnenje in kako sem js doživljal to glasbo...Harmoniko igram tam nekje 14 let in pol in v tem času sm se že dost naučil. Vem kolk veliko truda je treba vložiti v glasbi, da nekaj ustvariš in zato znam cenit in spoštovat vsakega, ki se ukvarja z glasbo. Vsak, ki nekaj zaigra na frajtonarco je mogu neki truda v to vložit, zato ga spoštujem, pač eni igrajo po starem načinu, nekateri po novejših načinih, vsak posamzenik pa je zase poseben na nek način. Veš Okcor, ne spoštujem pa takšnih, ki pač skritizirajo nekoga, ki ga sploh ne poznajo in gledajo pa sam nase...
Veš, če se je pač tvojim prijateljev ustavilo pri slaku, pač so se tam ustavili, oni so že svoje naredili in verjem so prešpilali verjetn velik več kot ti. Tud js poznam polno muzikantov vaških godcev, ki pač igrajo po svojem starejšem načinu in še na dva basa, vendar pa kaj...Igrajo pa z dušo in oči jim zažarijo ko zaigrajo...Okcor, ko se boš naučil takšne ljudi spoštovati ,šele takrat boš za mene pravi muzikant, za kakšnega se tudi imaš kot praviš.

Pa prez zamere muzikant......
Igraj z dušo

okcor
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 19.09.2006, 09:38

OdgovorNapisal/-a okcor » 02.11.2006, 09:46

Prijatelj, pa nisem mislil nič slabega, upam da mi nisi zameril, se bova pa enkrat dobila, pa eno skupaj urezala. Tudi jaz imam staž tam nekje cca. 15 let frajtona.
Saj forum je pa menda zato, da pove vsak svoje mnjenje, kajne?

Na snidenje, bi rekla Vonta.
"Moja mnenja se mogoče spreminjajo, toda to, da imam prav, se ne spreminja.

Do uspeha ni dvigala, pot do njega vodi po stopnicah."

Vaški godec
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 155
Pridružen: 02.11.2006, 01:40
Kraj: Velenje-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Vaški godec » 02.11.2006, 10:06

Ni problema Okcor!Pač si povedal svoje mnenje, sj prav tak, js ti pa tud nč ne zamerim, sj smo sam ljudje....:)

Pa lep pozdrav....
Igraj z dušo

frajton

OdgovorNapisal/-a frajton » 02.11.2006, 10:38

Lep pzdrav!99%jih igra na frajtonarco zaradi soseda ker jo tudi on igra.Z užitkom in srcem pa 1%.To so sami piflarji z notami in znanimi učitelji.Ko pa treba v družbi ki rada zapoje zašpilat je TEMA.Znajo samo eno do dve mogoče tri in s temi gredo na tekmovanje.
Imel sem primer evropskega prvaka na diatonično harmoniko,ko mu je nekdo iz naše družbe rekel naj zaigra V DOLINI TIHI je somo stisnil harmoniko in rep med noge.To so raznorazni prvaki.

Kiki
Moderator
Moderator
Prispevkov: 530
Pridružen: 27.08.2006, 16:48
Kraj: VELENJE-Vinska Gora

OdgovorNapisal/-a Kiki » 02.11.2006, 12:02

Hm... Zanimiva tema... Vaški godec zlo me zanima kdo si, ker sem tudi sam iz Velenja (okolice)... :roll:
Ok zdj pa mal o tej temi... Jaz sem se sprva začel učiti pred dobrimi 10 leti klavirko. To sem pustil zaradi neizmernega veselja do frajtonarce. Pred prib. 3 leti pa sem začel igrati frajtonerco. Doma imamo gostilno in nekdo je pustil pri nas neko staro melodijino harmonko. Pa sem jo uzel in probal nekaj zaigrat. Morem priznat da sem se kar znašel čeprav prej nisem nikoli jo vzel v naročje (frajton.). Potem sem se malo sam učil pri dediju, ki je tudi sam igral frajtonerco. Veliko veselja pa sem dobil ko mi je enkrat dedi zaigral skladbo Čreda v galopu. Nevem zakaj se me je tako prijela da sem kar solze dobil v očeh... Potem pa sem se odločil da se grem učiti frajtonerco k kakšenmu mentorju. To je bil učenec od Roberta Goličnika. Z učenjem sem hitro napredoval kot da bi že vse komade znal od prej. Po enem letu pa me ni imel več kaj za učiti, moral sem zamenjati učitelja.
To je bil Goter. On pa me je seveda začel marsikaj popravlati in potem sma nadaljevala že z zahtevnejšimi komadi.... Dobil sem neko tehniko... Lažje komade sem se hitro sam naučil in mi ni delalo težav.
Težje komade pa sma delala (še delama) z Goterjem...
Letos grem prvič na večja ekmovanja in bomo videli kje sem... :lol:
Poleg tega sem šel na avdicijo za nek ansambel in bil sprejet. Sedaj tudi tam delamo na polno in upam da nam bo uspevalo tako kot do sedaj... Imamo tudi mentorja oz. pisca glasbe Braneta Klavžarja, ki nam marsikaj pove... Sam mi je rekel da sem muzikant z dušo in naj delam tako kot sem do sedaj... Rekel je še da me nima kaj učiti razen tehnike to pa zelo dobro obvlada Goter... Seveda še grem h Klavžarju večkrat da mi pokaže kakšno malenkost pri določeni skladbi.
Sam pa pravim da glasbo poslušam z srcem, uživam ob njej in cenim druge ko vidim da se trudijo in delajo po svojih najboljših močeh. Če pa sem muzikant z dušo pa ocenijo drugi,sam sebe težko ocenjuješ ( se kritiziraš oz. hvališ --> saj jaz) :lol:
Lp
Glasba mi pomeni vse, z njo življenje se začne!!!! V meni nikdar ne zamre, je kot daljni lep spomin, ki zveni še ko zaspim!

Vaški godec
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 155
Pridružen: 02.11.2006, 01:40
Kraj: Velenje-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Vaški godec » 02.11.2006, 14:08

Kiki en lep pozdrav! Rad bi ti povedal sam to, da te dobr poznam in si eden res redkih muzikantov, ki igra res s srcem...Sj ni pomembno kdo sm js, sam rad bi ti povedal, da vztrajaj še tako dobro naprej kot si do sedaj in uspehi se bodo samo še večali in večali. Vedno pa ostani takšen kot si in bodi preprost do ljudi, ne glede nato kako daleč boš prišel. Ko sm te prvič slišal s harmoniko zaigrat, sm vedel, da boš enkrat velik mojster harmonike, ker imaš res rad glasbo in igraš z dušo. Vesel sm, da sta te fanta in dekle sprejela v svoj ansambel s katerimi pridno delate in boste vedno bolj uspešni...Imate voljo do dela, dobrega mentorja in če boste vztrajali vam bo uspelo...Mlad si še in ogromno si naredil na harmoniki v treh letih... To uspe le malim... Zato je potrebno velik trdega dela in odrekanja. Imaš tudi veliko podporo doma, saj je tud tvoj ata včasih bil v zelo dobrem ansamblu in ga je škoda, da nadaljeval svoje poti. Sedaj vse upe polaga v tebe in te podpira in prav ponosn je na tebe...Pa tud mama, da ne boš mislil...Tolk je bla srečna, ko si napisal tisto pesem za njo...Js ti lahk sam iz srca rečem ,da tako deli naprej in vinska gora bo imela nekoč novega močno priznanega glasbenika.

Lep pozdrav Kiki, ko pa pridemo skupi pa bomo eno vrezali...
Igraj z dušo

Dejan
Dober muzikant
Dober muzikant
Prispevkov: 337
Pridružen: 04.07.2006, 20:32

OdgovorNapisal/-a Dejan » 02.11.2006, 16:12

Jaz igram frajtonerco približno 11 let, pred tem sem 3 leta igral klavir. Približno 5 let prenašam znanje na mladi rod. Vedno se potrudim, da jim predstavim bistvo glasbe: zvečnost, skladnost, umirjenost, lahkotnost prstov ... relaksacijski učinek!... Nikoli se ne posvečamo zahtevnim komadom, ki terjajo od učencev ure in ure piljenja, saj vendar to ni profesionalna šola in učenci niso na glasbenih akademijah! Ne pozabimo, da je pred 15 leti večina igrala s tremi prsti (starejši godci), zdaj bi pa 10, 15 letni najstniki radi zaigrali Lupinčeve in Novatove skladbe. Pa dajmo no... Kam bo to prišlo?? Se bomo zdaj šli strojepisje na harmoniki?? Za to res ni treba biti talent. To je potem kot šport. Bolj naporne treninge boš dal skozi, bolj boš hiter in drzen na odru. Kaj pa duša??? Ja dragi moji. Trpi!! Imam izkušnje, da 99 od 100 učencev trpi!! Beda!!! :cry:

Po drugi strani sem pa vesel, da lahko na mladinskih žurih zagrabim za harmoniko in so vsi navdušeni, da kar norijo! :D V študentskem domu je harmonika zakon! Radijo, zvočniki in ojačevalci se lahko v najslabšem primeru znajdejo zunaj, ko študentom zlezejo čez glavo. :D Torej, narodna glasba se vrača, to me veseli!

Vsi, ki veselo pišete na tem forumu ste vedno dobrodošli. Pohvale na moj račun (iz druge teme) sicer sprejmem, vendar vedite, da je to bila moja osebna "duhovna" dolžnost. Ker tako čutim, sprejemam to kot osebno obvezo in ne bi bil zdrav, če ne bi delil sreče z drugimi in posvetil strani frajtonerci.

Hvala vsem forumašem ... Dost bo..nehaj govorit Dejan! :D

Lp!
Tablature za začetnike: https://www.facebook.com/groups/frajtonarca/

Primož

OdgovorNapisal/-a Primož » 02.11.2006, 17:20

igram zato ker mi je všeč zvok isamega inštrumenta in ker smo imeli doma zmeraj harmoniko, navdušil pa me je oče, ki že skoz igra, igram isključno za sebe, mogoče kak rojstni dan, to je pa vse,

Coldy
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 33
Pridružen: 09.08.2006, 13:09

OdgovorNapisal/-a Coldy » 02.11.2006, 20:10

Za frajtonerco sem se navdušil kar sam. :D Pred tem sm tri leta igral klarinet in hodil v glasbeno šolo, frajtonerco pa se učim sam.
V našem kraju ni nobenega frajtonerja, pa sem bolj iz radovednosti začel igrati ta inštrument. Ni mi žal, da sem začel igrati. Sedaj imam veliko veselja do igranja, tako, da veliko prostega časa vložim v to.
Pa saj se mi bo enkrat vse povrnilo ;)

Vaški godec
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 155
Pridružen: 02.11.2006, 01:40
Kraj: Velenje-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Vaški godec » 02.11.2006, 21:34

Enkrat se pa res mormo skupi dobit in nardit eno tapravo feštooo....:))
Igraj z dušo

Kiki
Moderator
Moderator
Prispevkov: 530
Pridružen: 27.08.2006, 16:48
Kraj: VELENJE-Vinska Gora

OdgovorNapisal/-a Kiki » 03.11.2006, 02:33

Vaški godec hvala za pohvalo.... Se bom trudu da bom delu tako kot do zdej še naprej...HVALA!!!
Js pa tebi iz srca želim da bi še naprej ustvarjal tako dobro kot do sedaj, tudi skupaj z ansamblom in da bi imeli še naprej tako lepe uspehe... KAR TAKO NAPREJ!!!
Ko se dobimo pa tak kako skupi urežemo in nardimo tapravo fešto tako kot si reku!!! :lol: :D
Aya mate zlo dober lasten komad... Čeprav sem ga samo enkrat slišal... Pade v uho!! :)
Glasba mi pomeni vse, z njo življenje se začne!!!! V meni nikdar ne zamre, je kot daljni lep spomin, ki zveni še ko zaspim!

Vaški godec
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 155
Pridružen: 02.11.2006, 01:40
Kraj: Velenje-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Vaški godec » 03.11.2006, 07:30

Kiki hvala enako! Ja glede komada je blo pa tako, da sm napisal besedilo, ko sva šla s punco narazen, melodijo mi je na klarinet zašpilal od kitarista brat in mi jo posnel na cd, pol sm pa js do konca nardil s harmoniko, pač še komlpet aranžma in smo to posneli gor v gostilni na vrhu (Pri Volku) na ponikvi, ko ma luka eno snemalko, sam je treba še mal dodelat komad pa bo....Drgač je pa tak otožn valček z zanimivim zaključkom....hehe

A vidiš tak je, ena te mora prizadet, da dobiš pol pesniški navdih...hehe
Igraj z dušo

dolenc

OdgovorNapisal/-a dolenc » 03.11.2006, 11:52

Ja sej Prešeren je tud najlepša dela napisla, ko je na Urško mislu. No pa pijan je bil tud kr orenk :)

Kiki
Moderator
Moderator
Prispevkov: 530
Pridružen: 27.08.2006, 16:48
Kraj: VELENJE-Vinska Gora

OdgovorNapisal/-a Kiki » 03.11.2006, 12:11

Hehe... Čustva delajo svoje... Še velik takih!!!! :wink:
Glasba mi pomeni vse, z njo življenje se začne!!!! V meni nikdar ne zamre, je kot daljni lep spomin, ki zveni še ko zaspim!

Vaški godec
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 155
Pridružen: 02.11.2006, 01:40
Kraj: Velenje-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Vaški godec » 03.11.2006, 21:41

Hvala! Zdj sm že vredi in prav fajn volje, tak da bo treba kako veselo polko skupi sestavit....hehe

Mogoče pa vsi forumaši skupaj naredimo eno frajtonersko himno..Vsak mal besedila, pa vsak mal melodije, pa skupi neki sestavmo...

Hehe, bi blo.....
Igraj z dušo

Kiki
Moderator
Moderator
Prispevkov: 530
Pridružen: 27.08.2006, 16:48
Kraj: VELENJE-Vinska Gora

OdgovorNapisal/-a Kiki » 05.11.2006, 14:07

Ja še eno dobro polko pol pa še enih par pa je cd že skor tu 8) hehe... Ko bi šlo tak hit :P
Ja bi tut lah neki sestavl:>> FORUM POLKA :D ... sam nevem ka bi vn ratal :roll: LP
Glasba mi pomeni vse, z njo življenje se začne!!!! V meni nikdar ne zamre, je kot daljni lep spomin, ki zveni še ko zaspim!

Dejan
Dober muzikant
Dober muzikant
Prispevkov: 337
Pridružen: 04.07.2006, 20:32

OdgovorNapisal/-a Dejan » 05.11.2006, 15:44

Skupni komadi so bili v zgodovini redki! ;) Prepričan sem, da je to nemogoče. Vsekakor pa je mogoče narediti skupni CD. Torej, da posnamemo skupni projekt "frajtonerca.net"! ;)

Lahko bi se zmenili za nekaj izvedb v orkesterski obliki.

Lp! ;)
Tablature za začetnike: https://www.facebook.com/groups/frajtonarca/


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost