Stran 1 od 3

Vaše korenine v narodnozabavni glasbi....

Objavljeno: 14.11.2006, 10:20
Napisal/-a Vaški godec
Zanima me predvsem, po kom mislite, da ste se navdušili za glasbo, ali je glasba pri vas v genih, ali ste vi sami začeli to zvrst...Pri nas doma je bila vedno dobra volja in osnovne gene imam po pra-dedeku. Moj ati zna sicer kakšni dve pesmi zaigrat na harmonko, vendar, pa se nikoli ni lotil nekaj večjega, stari oče ni igral, vendar pa je imel zelo rad glasbo in mi je tudi kupil prve harmonike, od starega očeta oče, pa je bil tapravi muzikant, ki je igral po ohcetih in tolkk žal mi je, ker ga nisem nikoli spoznal, saj je prej umrl, preden sem se rodil. Škoda, da takrat že ni bilo kamer, da bi lahko sedaj gledal posnetke od njega....No od tu nekje so moje korenine. Zanima me pa od kod izvirajo vaše korenine???

Lep pozdrav

Objavljeno: 14.11.2006, 10:34
Napisal/-a okcor
Pojma nimam. Vem samo to, da sem prej "igral" na neko mini klavirko, kot sem shodil. Vsaj tako je razvidno s slik. Sva pa oba z bratom muzikanta ( on trobila in brenkala, jaz harmonike). V žlahti pa nobeden muzičar daleč nazaj...

lp, D

Objavljeno: 14.11.2006, 12:24
Napisal/-a Vaški godec
hehe, okcor, hvala enako!Tud moje prve harmonike so bile tiste male klavirske in sm bil tok ponosen na njih, sam to je bilo še takrat ko sm bil še mali, mali, potem so se mi pa vsedle v dušo frajtonarca...Velik muzikantov, ki igrajo po ansamblih mam med sorodniki in mogoče prav zaradi tega tudi, ker sem bil ves čas v glasbi, se mi je glasba tolk vsedla v dušo...

Objavljeno: 14.11.2006, 13:33
Napisal/-a Primož
pr nas je harmonka pr hiši že 20 let, na njo je ljubiteljsko igral oče, pol pa še mene navdušil, drgač ma bratranc ansambel, na hramonko je igral stric, teta, star foter bo pa drug teden star 97 let, pa je včasih igral na ustne harmonke

zo je pa mislim da vse, no ja za tte jst vem da igrajo, mam velik žlahtnikov tk da vse tut ne vem, majo pa vsi radi domačo glasbo..

lp

Objavljeno: 14.11.2006, 14:46
Napisal/-a dolenka
pri meni pa je harmoniko špilav moj dedek...ki je ko sem bila še zelo,zelo majhna umru in ga nisem nikoli spoznala! za spomin pa mi je ostala njegova harmonika-stara 50 let(tam nekje)! drgač pa zdaj špilamo frajtonarco jst,oče in moj bratranc! do srednje šole me narodno-zabavna glasba ni niti malo zanimala,v srednji šoli pa me je zanjo navdušiv oče!je velik ljubitelj te glasbe!! :D in tako se je počasi začelo... sedaj pa živim za to glasbo in v njej zelooo uživam! tako kot moj oče ki je pri svojih......letih :wink: začev špilat na harmonko,kar si je dovgo želev!pravi da je to "balzam" za njegovo dušo... :D

Objavljeno: 14.11.2006, 16:09
Napisal/-a Kiki
Moje korenine pa so take: Od mame oče (dedi) igra oz. je igral harmoniko, tako da mama posluša to glasbo in je tudi igrala klavirko... Isto je po očetovi strani, njegov oče je igral/ še igra frajtonerco in je kar dolgo špilal po porokah itd... :roll: Oče je seveda to takoj podedoval in se že pri mladih letih začel ukvarjati z glasbo. Sprva je samo pel potem pa še malo raztegoval dedijev meh. Hodil se je tudi učiti klavirsko harmoniko. A pri tem ni dolgo zdržal in raje začel samo peti... Sprva so peli skupaj prijatelji ki so bili od nekdaj skupaj in so lahko že pri 15-16 zapeli pravilno 4 glasje... :wink: Potem pa se je nadaljevala pot pri ans. Simona Legnarja in Franca Žerdonerja in tudi pri različnih oktetih... :wink:
Sedaj pa je prenehal z glasbo le posluša jo še rad in seveda pomaga meni z različnimi nasveti. Res sem mu hvaležen!! :P

Objavljeno: 23.12.2006, 22:45
Napisal/-a melita
no ja...pr men je pa tkle....ubistvo usi u žlahti po mamini strani neki pojejo, pa majo ansamble (spev,jodler lojz...) pa tud mami zlo rada poje...moj dedi je igral klaviature...mam za spomin tud neki podobniga sintisajzerju. drgač je pa od očeta brat ki ga žal ni več igral harmoniko....sam js ga nism poznala....ko sm bla še mičkena štručka ko je meu prometno....no in zdej js nadaljujem tradicijo pa špilam okol....pa pojem....pa pr špilanju mi še brat z baritonu pomaga :wink:
to bi blo vse od mene :wink:
:twisted: malla :twisted:

Objavljeno: 24.12.2006, 09:52
Napisal/-a godčevka
Pri men je pa stari ata igral violino v mladih letih, njegova sestra pa citre. Drugi pa menda ne, samo moj fotr zelo lepo poje.

:P

Objavljeno: 24.12.2006, 11:25
Napisal/-a cufta
po mamini strani je blo veliko ''ljudskih godcev'' .. eden od njih je sicer posnel par skladb.. (ans. jožeta šumaha) .. po očetovi strani so pa bol kot ne pevci.. :)

Objavljeno: 25.12.2006, 19:34
Napisal/-a _martin_
Jaz osebno ne morem reči, da imam neke korenine v NZ glasbi. Vem to, da je moj pokojni dedek zelo rad poslušal to zvrst. Vem tudi, da ima "žlahta" po mamini strani svoj hišni ansambel. Tudi to me povezuje malo z glasbo, da sta moj oče in mama pela v pevskem zboru kar nekaj časa (oče še sedaj). Tudi sestra je igrala inštrument (kitaro) v glasbeni šoli, a jo je po koncu postavila v kot. V mladosti (4-7 let) vem da sem začenjal tudi jaz z glasbo na otroško varianto klavirke.

...in nekega dne sem začel igrati na svojo frajtonar'co. :D :D :D

Objavljeno: 29.12.2006, 14:06
Napisal/-a lechner
Ja zanimiva debata pri nas je glasba ze v genih ce se lahko tako izrazim igral je moj pradet pa moj praprapradet...jaz sicer igram na bariton prejsne generacije nase druzine so bile pahjene na frajtonarco sele sedaj nasa druzina pa na klavirko.

Objavljeno: 29.12.2006, 19:02
Napisal/-a SABLA
moj dedek je bil vaški godec, :D ati pa tut igra na frajtonerco in tut jest sem šou za njima

Objavljeno: 01.01.2007, 00:27
Napisal/-a Žiga
Pri meni se je z glasbo začelo tako...
Moj stric je igral klavirsko harmoniko, ko je nehal jo je predal meni, jaz pa sem se vpisal v glasbeno šolo, kjer igram še danes :arrow: Ko končam glasbeno šolo, si bom pa kupil frajtoner'co, kar se seveda spodobi :twisted: Ampak z glasbeno šolo ne bom nehal, ker bom igral klarinet :)

Objavljeno: 10.01.2007, 07:31
Napisal/-a Vaški godec
Več kot znaš več veljaš pravijo....

Objavljeno: 10.01.2007, 18:00
Napisal/-a padre
pri nas sem pa kr js prva korenina :lol:

Objavljeno: 10.01.2007, 18:17
Napisal/-a Vlaga
Edini moj (daljni) sorodnik, ki vem, da igra harmoniko je Lojze Slak 8)

Objavljeno: 11.01.2007, 22:12
Napisal/-a poštar
sam se včasih sprašujem od kod mi veselje do frajtonrce ko pa so vsi v bližnji in dalnji žlahti bolj ali manj antitalentje za glasbo. No saj ne rečem da je ne poslušajo radi, toda razen malega bratranca ne poznam nikogar, ki bi igral kakšen inštrument. Živim pa na vasi kjer je harmonika kar pogosto prisotna: razne ohceti obletnice vaški ter ostali prazniki. Ker me kot otroka ni nihče navdušil oz. mi kupil harmonike sem ko sem dopolnil 24 let odločil da jo kupim ter se začnem učiti. Danes se jo učim že leto in pol zaigrati pa znam že kar nekaj komadov. Lahko rečem da mi gre učenje kar dobro od rok.
No pa še nekaj bi rad dodal. Vem za veliko harmonik, ki životarijo po raznih podstrešjih in kotih z namenom, da jih bo nekdo nekega dne le prijel v roke in zaigral. Kar srce me boli. Sem namreč mnenja da je harmonika inštrument namenjen igranju oz. veselju ne pa kot okras.

Objavljeno: 12.01.2007, 14:18
Napisal/-a Vaški godec
Ja dobro si to povedal poštar...Mislim, da bi mogla imeti vsaka harmonika svoje mesto pri nekom, ki bi na njo igral, ne pa da stoji nekje v enem kotu vsa dolga leta....

Tak, da če boste kje na obisku v kotu zagledali kakšno harmonko, kar zašpilat na njo....:)

Objavljeno: 29.01.2007, 08:30
Napisal/-a harmonika5
Hja jst sm tut prva korenina. pr ns je blu tk moj star ata...pokojni, je ful hotu da bi jst špilu harmonko, no pol mi je pa res kupu tako staro od molka. ved da je biv takrat moj najbolš dan, zmeri sm hotu neki igrat pool sm pa kr harmonko dobu. zdej učim naprej moje bratrance pa use na vasi :wink:

Objavljeno: 29.01.2007, 21:02
Napisal/-a gamsek
ja moja štorija je pa še kr zanimiva. dugače nobeden v naši ožji familiji ne igra frajtonerce ali pa da bi pel. no, in tak smo bli enkrat na družinski fešti v Ljutumeru. no, in tam je pa en ki je igral frajtonarco. pa je bla ura že okrog pol enih zjutro, pa pride on do mene in mi ponudi harmonko. pa sem jo vzel bolj za šalo ko pa zares. ob enih zjutro sem pa že igral mi se mamo radi. tako sem se navdušil nad inštrumentom da sem ga začel igrati. pol leta kasneje sem dobil svojo frajtonerco, zdaj pa z njo živim v zakonu že 3 leta in pol. :P