Uglasitev slakovega gumba

Glasilke, mehovi, jermeni, midi sistemi; vaše harmonike itd.
slovenec88

vgradnja slakovega

OdgovorNapisal/-a slovenec88 » 06.11.2007, 18:09

Lp,
imam 16 let staro melodijo CFB, pa me zanima če se, da vgraditi slakov gumb. Če se da, kakšna je cena in če kdo pozna kakšnega mojstra, ki bi to naredil. Imam še eno vprašanje - koliko bi prišla zamenjava vseh tipk oz vzemtnega sistema, ker so zelo trde in je izredno težko igrati spremljavo "tresenje".
Hvala za odgovore!

_martin_
Odličen muzikant
Odličen muzikant
Prispevkov: 472
Pridružen: 13.12.2006, 20:15
Kraj: Ravne na Koroškem, Ljubljana

OdgovorNapisal/-a _martin_ » 06.11.2007, 18:24

Slakov gumb se lahko brez problemov montira. Pač en visok ton raskiraš -> na tistem mojster zamenja glasilke, slakov gumb, ki pa ga doda, pa na poseben način "zveže" z mehaniko gumba za tisti zamenjan (prej visoki) ton. Tako se posledično ob pritisku na slakov gumb odpre poklopec tistega "visokega" tona, na katerem so sedaj montirane glasilke za ton slakovega gumba (pri CFB harmoniki je to ton Es). Kolikor vem takšno delo pride okol 50€. Naredi ti ga pa po mojem vsak serviser harmonik (npr. Sitar, Končan, Kotnik, Frece, Kapš, ter razni drugi)

Glede zamenjave tipk ... to je pa po mojem bolj težko izvedljivo delo. Kvečjemu, če ti zrahlja vzmeti na mehaniki -> s tem posledično harmonika tudi majn "dihta", ker je pritisk poklopcev na "tiste luknje" manjši.
Kapš C-F-B
Sitar B-Es-As
Sitar Cis-Fis-H
Hohner Morino VN
Yamaha Tyros

slovenec88

OdgovorNapisal/-a slovenec88 » 09.11.2007, 16:05

Hvala! Bom poskusil pri Kotniku ker mislim, da mi je najbližji.

Kavas

OdgovorNapisal/-a Kavas » 21.03.2008, 15:30

mene pa zanima za vgradnjo 4. poltonov
imam rutarco s tremi poltoni in bi si rad dogradil še 4 pa me zanima koliko stanejo in koliko časa bi to trajalo, delo

hrči

OdgovorNapisal/-a hrči » 21.03.2008, 17:09

kar rutarja vpraši,pa ti bo on poedal koliko pride(saj je njegova harmonika)

Mažo
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 52
Pridružen: 13.03.2007, 21:04
Kraj: Velenje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mažo » 21.03.2008, 17:51

En kolega je bil zadnič pri rutarju, pa baje ne more več dodat več poltonov (ima že dva dodatna). Pa mislim, da bi potem potreboval že mehaniko za štiri vrstno harmoniko, vsaj zdi se mi.

Lp Mažo
Favšija naš je nacionalni šport!

Kiki
Moderator
Moderator
Prispevkov: 530
Pridružen: 27.08.2006, 16:48
Kraj: VELENJE-Vinska Gora

OdgovorNapisal/-a Kiki » 21.03.2008, 18:19

Ali pa Rutar nima pojma ;)
Glasba mi pomeni vse, z njo življenje se začne!!!! V meni nikdar ne zamre, je kot daljni lep spomin, ki zveni še ko zaspim!

Mažo
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 52
Pridružen: 13.03.2007, 21:04
Kraj: Velenje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mažo » 21.03.2008, 19:29

Tudi to je možno Kiki. Drugače je pa Mihelič reku, naj Rutar raj pečenko peče, kot pa da izdeluje harmonike. :lol:
Favšija naš je nacionalni šport!

muzikant33
V.I.P.
V.I.P.
Prispevkov: 570
Pridružen: 11.12.2006, 18:04
Kraj: Prelepi gorenjski svet

OdgovorNapisal/-a muzikant33 » 21.03.2008, 19:34

Bog ve, koliko mu je Lanzinger dal za to, ker sam ni za 50% boljši :wink: :twisted:
"Trenutno sedemnajsttisočglava množica čaka, da me vidi, nekako tako kot papeža. Prišel bom, kajti rad imam te ljudi. Še poprej pa bi prosil za skormen honorar. Hvala lepa!" (Vinko Šimek pred nastopom na Goterjevi promociji)

Kavas

OdgovorNapisal/-a Kavas » 21.03.2008, 20:02

rutar mi je rekel na pridem k njemu pa mu harmoniko prinesem ni pa mi hotel povedati cene po telefonu oz. rekel je za štiri poltone približno od 250€ do 300€


glede tega kaj je rekel mihelič se mi zdi da lanzinger ni niti 5% boljši ne 50%




lp Kavas

muzikant33
V.I.P.
V.I.P.
Prispevkov: 570
Pridružen: 11.12.2006, 18:04
Kraj: Prelepi gorenjski svet

OdgovorNapisal/-a muzikant33 » 21.03.2008, 21:47

Se mi zdi da imava v mislih približno isto :wink:
"Trenutno sedemnajsttisočglava množica čaka, da me vidi, nekako tako kot papeža. Prišel bom, kajti rad imam te ljudi. Še poprej pa bi prosil za skormen honorar. Hvala lepa!" (Vinko Šimek pred nastopom na Goterjevi promociji)

geconja
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 135
Pridružen: 22.10.2007, 18:25
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a geconja » 22.03.2008, 14:07

No, tudi sam bi si hotel dodati poleg slakovega (ga že imam) tudi miheličev gumb. Eden izmed najvišjih tonov nas harmoniki je namreč prazen(ne oddaja zvoka) in mislim, da bi se tam brez težav dalo stvari povezati. Ima kdo mogoče izkušnje s tem?
Žveglič CFB 2009

_martin_
Odličen muzikant
Odličen muzikant
Prispevkov: 472
Pridružen: 13.12.2006, 20:15
Kraj: Ravne na Koroškem, Ljubljana

OdgovorNapisal/-a _martin_ » 22.03.2008, 14:35

Tale prazen ton je pomojem tisti, na katerega je že vezan slakov knof. Za vgradnjo miheličevega bi moral reskerati še en visok ton, tako da bi na koncu bila dva tona prazna, namesto njih pa slakov ter miheličev knof.
Kapš C-F-B
Sitar B-Es-As
Sitar Cis-Fis-H
Hohner Morino VN
Yamaha Tyros

geconja
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 135
Pridružen: 22.10.2007, 18:25
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a geconja » 22.03.2008, 16:52

Aha hvala za pojasnilo...
Žveglič CFB 2009

Kavas

OdgovorNapisal/-a Kavas » 22.03.2008, 17:17

ja muzkant 33 nekaj istega ja imava v mislih





ayde

dkerin
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 71
Pridružen: 16.12.2008, 08:45
Kraj: Krško

Uglasitev slakovega gumba

OdgovorNapisal/-a dkerin » 16.06.2010, 07:42

Ali lahko kdo pove kako mora biti uglašen Slakov gumb. Ali je pri odpiranju in zapiranju isti ton??

Hval ain l.p.

matteo
Večji godec
Večji godec
Prispevkov: 168
Pridružen: 02.06.2007, 20:39
Kraj: Ljutomer

Re: Uglasitev slakovega gumba

OdgovorNapisal/-a matteo » 16.06.2010, 08:45

Na starejših harmonikah je bil povečini isti ton danes pa pri odpiranju in zapiranju ni več isti.
Zupan Alpe IIId

Mr_frajton
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 5
Pridružen: 02.07.2010, 00:11

Re: Uglasitev slakovega gumba

OdgovorNapisal/-a Mr_frajton » 19.08.2010, 15:12

dkerin napisal/-a:Ali lahko kdo pove kako mora biti uglašen Slakov gumb. Ali je pri odpiranju in zapiranju isti ton??

Hval ain l.p.


Men se zdi da je ravno obratno kot gumb C5 .... C5 skup je isto ko slakov narazn C5 narazn je pa isto kot pa slakov skup... Tak Sm jas mev pri eni harmoniki.... žal drugeče ne vem rečt ker jas ne uporablam tega gumba mam harmooniko brez tega! :angel:


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost