Glasilke

Glasilke, mehovi, jermeni, midi sistemi; vaše harmonike itd.
Litijan
Mali godec
Mali godec
Prispevkov: 114
Pridružen: 24.08.2011, 22:18

Re: Glasilke

OdgovorNapisal/-a Litijan » 28.06.2014, 00:00

Saj je v pravi temi - debatira se o glasilkah.
Glasneje ne nujno, bo pa barva gotovo drugačna. Ob forsiranju se pri kvalitetnejših glasilkah frekvenca(~višina) tona ne bi smela (drastično) spreminjat, pri tišjem igranju bi tudi lahko lepše zven razvijal - veliko je pa odvisno tudi od konstrukcije - škatle, rečeno po domače!

Pri iz klavirkarskih vod, kjer se bolje spoznam:
vzhodna struja (Weltmeister, Delicia, ...), ki je, da ne bo pomote, pred desetletji tudi delala klavirke s 5-glasnimi basi (2 glasovnici s po 12 basi in 1 enojna), je pod racionalizacijo v 60-ih in 70-ih letih začela izdelovati tudi profi inštrumente (WT Supita/S/Cantus, Delicia Choral, ...) s 4-glasnimi basi (ena glasovnica manj), so pa na konstrukterski strani gledali, kako bi iz danega "potegnili" čim več.
Iz podobnih vzrokov obstajajo kabina ("cassotto" na diskantu in tudi "basscassotto" oz. "winkelbass") ter razni preklopniki na obeh straneh, seveda v harmonikah višjega ranga.

Zato predlagam, da raje neseš h kakšnemu maherju in z njim prediskutiraš, če bi se dalo kaj narediti iz tega, kar je trenutno notri - vsaj moj kolega je na Poličarci osnovne klase uspel base nekoliko "odpret". Ker menjati glasilke bi bil kar drag špas - vsaj jaz bi potem raje, seveda odvisno od okoliščin, zamenjal cel inštrument!

Denkooo

Re: Glasilke

OdgovorNapisal/-a Denkooo » 03.02.2015, 20:17

Pozdravljeni da ne odpiram nove teme, bom povprašal kar tu, saj se nanaša na glasilke.
Opis:
Imam CFB, Dural B glasilke, druga harmonika pa ima BEsAs in enako Dural B.....obe hamrmoniki sta od istega proizvajalca...narejeni isti čas.

Problem:
Radi bi jih zamenjali, saj sem osebno navezan na harmoniko (ne na glasilk), rad bi pa imel BEsAs, on pa CFB, tako bi jih samo zamenjala.

Proizvajalec pa pravi, da se morajo marediti satnice na novo in da jih ne mormo kar tak zamenjat, tako bi rad plačilo 100€ za zamnjava....

Ali je to res, da se morajo satnice narediti na novo, ali samo nateg in zaslužek.....oziroma se lahko samo premestijo iz ene v drugo?

Hvala in lahko odpišete tudi na Privatno...

Lp

Denis

Dejan
Dober muzikant
Dober muzikant
Prispevkov: 337
Pridružen: 04.07.2006, 20:32

Re: Glasilke

OdgovorNapisal/-a Dejan » 05.02.2015, 08:42

Ne vidim razloga za nove satnice. :)
Tablature za začetnike: https://www.facebook.com/groups/frajtonarca/


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost