Standard za učenje harmonike

Vse o notah, tablaturah, učiteljih itd.
tyros
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 77
Pridružen: 04.02.2012, 15:36

Standard za učenje harmonike

OdgovorNapisal/-a tyros » 09.05.2018, 13:45

Da ne bom zasmetil kakšno temo, bom odprl kar novo. Malo sem bral različne prispevke in novice o tem, koliko je pri nas učenja harmonike na črno in kako nekateri narobe učijo. Ker je harmonika širok pojem, se bom omejil zgolj na diatonične harmonike. Malo sem prebrskal splet in nikjer nisem našel nobene literature o tem, kdo je lahko učitelj, koliko izkušenj mora imeti, kakšen mora biti in koliko mora naučiti. Sam poznam veliko ljudi, ki se šolajo pri kakšnem zasebnem učitelju (ki ne poučuje na črno, ampak ima prijavljeno obrt učenja) in kljub temu, da dobro igrajo, po več letih šolanja ne poznajo teorije: Kaj je to durovska lestvica? Kaj je to kvarta? Kaj je subdominanta? itd. Se pravi, na ta vprašanja marsikdo ne zna odgovoriti, pa čeprav lahko zelo dobro igra harmoniko. Večina učiteljev tega niti ne razlaga, ker je cilj hitro naučiti igranja.

Bom za primer vzel sebe: Jaz recimo teorijo (zgornja vprašanja) poznam, znam zelo dobro igrat harmoniko (to mi je rekel že marsikdo - med njimi tudi učitelji), marsikomu sem tudi že pokazal osnove igranja harmonike... sam pa nimam končane nobene šole za harmoniko, niti se nisem pri nikomur učil, saj že od vsega začetka delam po posluhu. Se mi je že zgodilo, da sem v javnosti igral pesem in potem je do mene pristopil avtor pesmi (ki je tudi učitelj hamonike) in me začel spraševat pri komu sem se učil to pesem... pa mi je komaj verjel, da se učim sam in po posluhu. Prav tako pa po drugi strani nimam nobenih referenc - kakšnih priznanj iz tekmovanj... tekmovanja me vbistvu niti ne zanimajo, saj glasbo ne jemljem kot tekmovanje, ampak užitek.

Če povzamem: Nimam končane nobene glasbene šole, nimam nobenih referenc, niti ne igram ne vem kako dolgo... vseeno pa znam dobro naučiti, hkrati s teorijo. Če povem drugače: Nimam vozniškega izpita, pa vseeno druge učim vozit.
Na drugi strani imamo nekoga, ki se je nekaj let šolal pri neki zasebni glasbeni šoli, hodil po nastopih, sam ne zna sestaviti niti ene pesmi, niti ne pozna teorije... ima pa nekaj referenc. Če povem drugače: Ima vozniški izpit, vendar je slab voznik.

Bom se spet vrnil k primeru avtošole: Če hočeš biti inštruktor, moraš najprej imeti vozniški izpit in potem opraviti še neke dodatne izpite, ki dokažejo da si sposoben za učenje drugih. V področju glasbe očitno tega nimamo urejeno, saj lahko že danes popoldne odprem s.p. in začnem učiti druge, čeprav sem sam brez glasbene šole. Kako je zdaj s tem - obstaja kakšen pravilnik, smernice, standard ali karkoli, kjer bi bilo opredeljeno, kaj, koliko in kako je treba naučiti? Nekje mora biti meja med tem, kaj je prav naučeno in kaj narobe, ali pač?

Je že kdo razmišljal o tem? Nočem povzročit kakšnega spopada med samouki in izobraženci, samo mnenje me zanima. Zakaj sprašujem? Ker če obstaja kakšen standard, bi ga rad dosegel... tako da sem kot samouk enakovreden nekomu, ki ima končano kakšno glasbeno šolo.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost