Dejan napisal/-a:Čestitke vsem finalistom!
Glede Lekšeta -- spoznal sem ga takrat, ko je bil še kratkohlačnik in je na odru Ljubečne požel nagrado občinstva. Kdor ga ne pozna, naj zadrži dih. Ima pravico nastopat in dobit zlato vsakič; nekdo zbira znamke, on pa plakete.

Z Janezom se poznava s tekmovanj in je odprt človek.
Janez in Martin, lahko prosim opišeta (vsaj eden od vaju) letošnjo razlago za osvojitev plakete A. Stanka, ker je nisem slišal (na tekmovanju sem slišal le 2. in 1. skupino, potem pa sem moral iti). Nikakor mi ni jasno, zakaj je ravno ta venček dobil nagrado (Je sploh bila slovenska narodna? Ali to ni pomembno?)
Da, letos ni bilo nobene razlage za plaketo A. Stanka. Težko je tudi reči kdo si zasluži in kdo ne. Mislim da je bilo več venčkov oziroma ljudskih skladb dobrih, tako kot verjetno vedno.
Tu naprej je moje mnenje ki ga imam glede ljudskih pesmi.
Zdi se mi, da se komisije ne zavedajo pravega pomena ljudskih pesmi ko jih ocenjujejo. Želijo ljudsko preprostost z domiselnim privdihom, saj imajo kot pravijo tehnike in raznoraznih fraz dovolj, na tekmovanjih pa so najbolje ocenjene ljudske skladbe ki so polne nečesa, da poslušalec sploh ne ve česa, MELODIJE PRAVE pa od nikjer. In prej ko slej gredo takšne skladbe v pozabo. A je to ljudska pesem ?? hm; verjetno je, le da poslušalcev nima, kar je zopet smešno. In ravno tukaj se mi zdi tiči bistvo za ohranjanje ljudskih pesmi če si tega resnično želijo. Če ljudje ljudske pesmi ne poslušajo in pojejo gre v pozabo.
Mislim, da bi morali dajat na PRAVE slovenske ljudske pesmi več pozornosti, kot na to, da se samo nekaj drugače sliši, pa ni važno ali je res smiselno narejeno ali pa je samo en kup stvari zmetanih na kup. Zato je boljše da igramo tisto kar se nam dopade vsakemu posebej, oni pa naj ocenjujejo kakor se dopade njim. Če zaigraš nekaj kar ti naježi kožo si zmagovalec, ne glede na komisijo ali poslušalca, ker ima čisto vsak drugačno uho in drugače glasbo čuti. Torej je čisto vsaka skladba zmagovalna, mi pa se le borimo proti komisijam, in če pravo vižo lepo zaigraš - lahko zmagaš. In to kot kaže je letos uspelo Jakatu Fidlu. Torej je vse skupaj bolj podobno loteriji. Ne trdim, da imam prav, le tako gledam na to.
Če bi hoteli imet vsi enake možnosti za osvojitev plakete potem bi tudi tukaj morali imeti obvezno skladbo ali skladbe, kar pa zopet nikamor ne pelje.
Lp M.T.